Munntørrhet

Jeg føler meg tørr i munnen. hva kan årsakene til det være?

Munntørrhet har flere ulike årsaker. Mange medisiner påvirker utskillelsen av spytt fra spyttkjertlene som kan gi forandringer i sammensetningen av spyttet, eks beroligende midler, allergimidler, og vanndrivende medisiner kan gi nedsatt spyttsekresjon. Som regel vil dette være avhengig av dosen man tar, og den vil oftest gå tilbake hvis man slutter å ta disse medisinene. Det er også flere sykdommer som kan gi munntørrhet f eks revmatiske sykdommer, sykdommer i lever og bukspyttkjertel og visse hormonelle forandringer. Høy feber, underernæring og faste kan også påvirke utskillelsen av spytt. Strålebehandling i hode og halsregionen kan gi ekstrem munntørrhet. Ødeleggelsen av vev i spyttkjertlene kan i mange tilfeller gå tilbake, men mange pasienter er plaget av dette i årevis. Munnpusting og sykdommer i spyttkjertlene kan også gi munntørrhet.

Finnes det noen råd for munntørrhet?

Det er to måter å gjøre dette på; enten stimulere til økt spyttsekresjon eller å bruke spytterstatninger.

De fleste føler at det er mest effektivt å stimulere spyttsekresjonen. Både søte og sure næringsmidler kan øke spyttmengden, men det anbefales ikke hvis du hår egne tenner. Har du gebiss derimot kan dette være nyttig. Det beste alternativet for de fleste er å bruke sukkerfri tyggegummi og pastiller, samt fluortabletter, og dessuten å drikke mye vann. Den som tar fluortabletter pga munntørrhet kan med fordel ta relativt stor dose og fordele den utover dagen. Du bør kontakte tannlege for å få råd med hensyn til dette. Det finnes også spesialpreparater, syrlige pastiller eller sugetabletter og kunstig spytt. Alt dette kan kjøpes på apoteket.

Hvilke følger kan munntørrhet få for tannsettet mitt?

Den som har fatt diagnostisert munntørrhet, regnes som høyrisikopasient når det gjelder tannhelse. Spyttet har normalt en beskyttende virkning både når det gjelder utvikling av karies og tannkjøttsykdommer. Den som har munntørrhet, må derfor ha en best mulig munnhygiene og stimulere spyttsekresjonen som allerede nevnt. Dessuten bør slike pasienter kontrolleres hyppigere av tannlege eller tannpleier.

Er det noe annet jeg bør vite om munntørrhet?

Ja, det er faktisk mulig å få bidrag fra Folketrygden til tannbehandling i visse tilfeller. Hvis munntørrheten skyldes f eks Sjøgrens syndrom, strålebehandling mot spyttkjertler, eller bruk av legemidler, er det mulig å få bidrag. Det må foreligge en sammenheng mellom sykdommen og den reduserte tannhelsen. Du må selv søke det lokale trygdekontor om bidrag.

Da må alle opplysninger som har betydning for saken legges fram: tannlegens vurdering av den mulige årsaksammenhengen mellom sykdommen og tannhelsen, en behandlingsplan med kostnadsoverslag vedlagt røntgenbilder og ev studiemodeller. Vanligvis er det også nødvendig med erklæring fra lege med diagnose og evt en oppgave over de medisiner du tar som følge av sykdommen.

Forfatter:
Den norske tannlegeforening v/ universitetsstipendat i odontologi Vibeke Kjærheim

2019-01-13T11:40:11+00:00

Om Oss

Vi er tre tannleger, en tannpleier og to assistenter ved klinikken og har lang erfaring med de fleste typer tannbehandling.