Hvordan blir det hull i tennene?

For å få hull eller karies som det heter på fagspråket, er det nødvendig med bakterier og sukkerholdige matvarer. På tennene finnes det alltid et bakteriebelegg. Bakteriene i dette belegget vil bryte ned sukker til syrer, og det fører til at mineralsalter i tannemaljen løses opp. Oppløsning av mineralsaltene vil starte bare noen minutter etter at vi har spist noe sukkerholdig.

Det som avgjør hvor stor denne oppløsningen blir, er mengden sukker vi spiser, hvor klebrig maten eller sukkertøyet er og hvor mye bakteriebelegg vi har på tennene. Hull dvs. karies, er et resultat av flere syreangrep på tannen. Store deler av tannemaljen kan oppløses før det blir synlig med det blotte øyet at tannemaljen har brutt sammen. I periodene mellom måltidene vil mineraler fra spyttet kunne tilbakeføres til tannemaljen og på denne måten sørge for at småskader blir reparert. Det er derfor viktig at vi ikke spiser søtt ofte og at tennene holdes rene.

Hvordan skal vi unngå hull i tennene?

Utrykket «det blir ikke hull i en tann som er ren» er en sannhet med modifikasjoner. Hvis tannen var helt fri for bakterier, ville dette være sant. Det er bare det at så rene klarer vi aldri å pusse tennene. Det vil som regel være litt bakteriebelegg igjen på tannen selv etter en grundig tannpuss. Får bakteriene tilført sukker, danner de syre og muligheten er til stede for å få hull. Men, syreangrepet blir langt svakere og mindre farlig for tannen om den er grundig rengjort på forhånd.

Det aller viktigste er å unngå syreangrep på tennene, eller redusere antall syreangrep på tennene. Det kan vi gjøre ved å ha rene tenner og unngå søtsaker. Om en kan konsentrere søtsakene til en eller to ganger i uka og passe på å pusse tennene etterpå, vil syreangrepene bli kortvarige og ikke så farlige, fordi tannen da får sjansen til å bli reparert etter hvert. Små syreskader på tannen repareres nemlig ved at kalsium fra spyttet ioniseres i emaljen . Denne reparasjonsprosessen går mye hurtigere om tannen samtidig får tilført små mengder av fluor. Derfor er det så viktig å bruke tannpasta med fluor eller fluortabletter eller fluorskyllevann. Hvis tannen stadig blir utsatt for mange og harde syreangrep, er fluortabletter eller fluorskyllevann i tillegg til fluortannkrem, nødvendig for å kunne reparere de syreskadene som tannen får. Men, blir det for lite tannpuss, og søtsaker for ofte, klarer ikke fluor jobben og det blir hull som må repareres hos tannlegen.

Pastiller, drops og tyggegummi uten sukker er vel ikke skadelig for tennene?

Om du har lyst på pastiller, drops og tyggegummi er det en stor fordel for tennene om du velger et produkt med kunstig søtstoff. Bakteriene kan ikke danne syre av disse stoffene, slik de kan gjøre med vanlig sukker, og dermed kan en unngå emaljeskadene eller hull som er et resultat av syreangrep.
Men du skal være oppmerksom på at overforbruk av såkalte «sukkerfrie» søtsaker også kan føre til hull i tennene. Dette gjelder spesielt søtsaker som inneholder sorbitol. Xylitol derimot er et langt mer tannvennlig søtningsmiddel. En av tankene bak bruken av kunstig søtningsmiddel i pastiller, drops og tyggegummi, var at bakteriene ikke skulle kunne danne syre av disse stoffene, slik de kan gjøre med vanlig sukker, og dermed kunne en unngå emaljeskadene eller hull som er et resultat av syreangrep. Men, det har vist seg at når bare bakteriene får litt tid på seg er de også i stand til å lage syre av noen av disse kunstige søtningsmidlene, men i mindre grad eller mengde sammenlignet med vanlig sukker. Dette gjelder for eksempel sorbitol. Stort forbruk av pastiller med sorbitol kan føre til mange nye hull, mens en pastill sånn av og til ikke vil gjøre noen skade.

Xylitol som er et annet kunstig søtstoff, klarer bakteriene ikke å omdanne til syre, og er uskadelig for tennene.

Forfatter: Den norske tannlegeforening, Professor Anne Bjørg Tveit

2019-01-13T12:28:38+00:00

Om Oss

Vi er tre tannleger, en tannpleier og to assistenter ved klinikken og har lang erfaring med de fleste typer tannbehandling.